Česi spoliehajú na Čecha s Rosickým

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Česi sa tešia na futbalovú fiestu vo Vroclavi, kde na EURO 2012 odohrajú všetky tri zápas v A-skupine. Ich fanúšikovia to nemajú ďaleko a očakáva sa, že svojim vytvoria domáce prostredie.

V najvyrovnanejšej, ale asi aj najslabšej skupine turnaja, môžu Česi prehovoriť do postupovej hry, len ak budú hrať ako tím. V záverečnej príprave na turnaj nepresvedčili, Izrael zdolali tesne so šťastím 2:1, s Maďarskom napriek obrovskej prevahe prehrali 1:2. Ukázalo sa, že majú problémy s ofenzívou. Nehral im kapitán Tomáš Rosický, ktorého tréner Michal Bílek šetril. Práve stredopoliar Arsenalu Londýn, ktorý sa však roky borí so zraneniami, by mohol Čechov potiahnuť. To by mohol aj Milan Baroš, ak útočník Galatasaray Istanbul a najlepší strelec EURO 2004 nájde v národnom drese opäť streleckú formu. A všetko bude stáť aj na brankárovi Petrovi Čechovi, hviezda londýnskej Chelsea by po triumfe v Lige majstrov 2011/2012 chcela preraziť aj s reprezentáciou. "Ak nehrá Rosický, je to pre nás veľká strata. Jeho je ťažko nahradiť," povedal manažér českého výberu a bývala hviezda FC Liverpool Vladimír Šmicer.

Semifinalista EURO 2004 či vicemajster Európy z 1996 začne turnaj s Ruskom, ktoré v generálke "vyprášilo" Taliansko 3:0. Na EURO sa s ním stretli práve v roku 1996 a remizovali s ním 3:3. "Radi by sme hrali v takej forme, ako minulý rok na jeseň. Myslím, že sa nám vtedy darilo. Ak sa nám to podarí, máme šancu," povedal Bílek.

ČESKO

riadiaci orgán: Futbalová asociácia Českej Republiky (založená 1901)

web: http://nv.fotbal.cz

vstup do FIFA: 1907

vstup do FIFA: 1954

dresy: červeno-bielo-modré, bielo-červeno-biele

účasti na ME: 8 (aj ako ČSSR)

najväčšie úspechy: majster Európy 1976 ako ČSSR, vicemajster Európy 1996, bronz 2004, bronz na Pohári konfederácií 1997

postavenie v rebríčku FIFA: 26.

tréner: Michal Bílek

postup na ME: víťaz baráže s Čiernou Horou

najznámejší hráči: Petr Čech (Chelsea Londýn), Tomáš Rosický (Arsenal Londýn), Milan Baroš (Galatasaray Istanbul)
 

Vyberte región